Στηρίξτε το έργο μας!

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Λίγα λόγια για την γιορτή της 28ης Οκτωβρίου

Είναι ίσως η μοναδική φορά που ένα άρθρο μου είναι μη μαθηματικό, παρόλα αυτά θα το κάνω γιατί πρέπει να έχουμε ιστορικές μνήμες αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε. Η παρακάτω αναφορά πρέπει να αναπτερώσει το ηθικό μας και να θυμηθούμε τους αγώνες που έπραξαν οι προγονοί μας. Όχι μόνο τα Μαθηματικά, αλλά και η ιστορία διδάσκει και ευτυχώς δεν διδάσκει βιωματικά. 

Ξημερώματα 28 Οκτωβρίου 1940. Οι σειρήνες του πολέμου ουρλιάζουν δαιμονισμένα, οι καμπάνες ηχούν. Πόλεμος! Η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα.
Ακούστηκε το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν… Η πρώτη πολεμική σύγκρουση γίνεται στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Λόγω δυσκολιών της Ιταλίας να κατακτήσει την Ελλάδα, ζητάει την βοήθεια από τον Χίτλερ. Στις 6 τ’ Απρίλη του 1941, η Γερμανία μας κήρυξε τον πόλεμο. Θα παραμείνει η κατοχή για 4 χρόνια ακόμα…
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του 1930. Ο Χίτλερ έχει καταλάβει την εξουσία στη Γερμανία καθώς και ο Μουσολίνι στην Ιταλία. Και οι δυο τους έχουν επιβάλει στους λαούς τους φασιστικά, καθεστώτα.
Ο Φασισμός απειλεί την ειρήνη. Τα σύννεφα του πολέμου σκεπάζουν τον ουρανό της Ευρώπης. Ο Χίτλερ εξοπλίζεται πυρετωδώς και δημιουργεί μια φοβερή πολεμική μηχανή. Τον Σεπτέμβριο του 1939 επιτίθεται.
Αρχίζει ο Β΄ παγκόσμιος πόλεμος. Ο αιματηρότερος πόλεμος που γνώρισε η ανθρωπότητα. Οι λαοί παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα! Ο γερμανικός στρατός προελαύνει. Η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης πέφτουν στα χέρια του Χίτλερ, μερικές δια τηλεφώνου! Κάτι ανάλογο όμως δεν θα συμβεί με την Ελλάδα, που αντιστέκεται και πολεμά.

 Στις 6 τ’ Απρίλη του 1941, η Γερμανία μας κήρυξε τον πόλεμο. Θα παραμείνει η μαύρη κατοχή για 4 χρόνια ακόμα, 4 χρόνια σκλαβιάς και μαρτυρίου, χιλιάδες θα πεθαίνουν από την πείνα και τη δυστυχία. Χιλιάδες νεκροί και από τα εκτελεστικά αποσπάσματα των Γερμανών και Ιταλών.… Τα χρόνια της δυστυχίας δεν περνούν γρήγορα για τον σκλαβωμένο λαό, ο χρόνος δεν περνά όταν δυστυχείς, πεινάς και πεθαίνεις κάθε μέρα. Τελικά ο λαός μας αντιστέκεται, οργανώνεται και πρωτοστατεί στον αγώνα για τη λευτεριά.

Μερικά ενδιαφέροντα άρθρα – σύνδεσμοι
Μουσικά αρχεία για την 28η Οκτωβρίου
Γελοιογραφίες και πρωτοσέλιδα του 1940
 
Β' Παγκόσμιος Πόλεμος (Εισαγωγή)
Ο τορπιλισμός της Έλλης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκτιμάμε τους ανθρώπους που σέβονται τους συνομιλητές τους και διδάσκουν ήθος από τα πληκτρολόγιά τους.

Το lisari είναι χώρος που ενώνει φωνές, κάνει τις διαφορετικές δυνάμεις ομόρροπες.

Είναι εδώ για να ενώσει τους μαθηματικούς και να εκφραστούν μέσα από ένα μέσο. Επομένως, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές δεν μας τιμούν και δεν βοηθούν το σκοπό του εγχειρήματος.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ήθος σας!

Μάκης Χατζόπουλος