Στηρίξτε το έργο μας!

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Ερωτήσεις / Απαντήσεις για την διδακτέα - εξεταστέα ύλη των Πανελληνίων εξετάσεων στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης 2012 -13 (ενημερώμενο)

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή από την περσινή γνωστή μας ύλη. Διδάσκουμε τα ίδια που διδάσκαμε και τις προηγούμενες χρονιές. Αυτό είναι γνωστό από τις 25-7-2012.


Το ερώτημα που τίθεται είναι, η σελίδα 186 σχολικού βιβλίου "Πεπερασμένο όριο ακολουθίας" είναι εντός ύλης; Ο ε-δ ορισμός του ορίου είναι εκτός, άρα κατά προέκταση και ο αντίστοιχος ορισμός της ακολουθίας σωστά; Στην διδακτέα ύλη που στάλθηκε από το Υπουργείο Παιδείας θεωρείται ότι είναι εντός, έχω όμως την εντύπωση ότι δεν διδάσκεται σε κανένα σχολείο. Άρα κατά πόσο είναι πιθανόν να δούμε ένα τέτοιο θέμα στις Πανελλήνιες εξετάσεις;

Το δεύτερο ερώτημα είναι, οι αποδείξεις (ημx)' =συνx και (συνx)' = - ημx είναι εντός; Χρησιμοποιούν τριγωνομετρικούς τύπους που δεν έχουν διδαχθεί οι μαθητές....
Πέρυσι κάποια στιγμή βγήκε μια νέα ανακοίνωση που έθετε τους τύπους αυτούς εκτός ύλης, φέτος όμως δεν υπάρχει μια ανάλογη ανακοίνωση, γιατί;

Οι απαντήσεις ήρθα άμεσα, από τους φίλους Ιωάννη Καραγιάννη Σχολικό Σύμβουλο ΠΕ:03 και τον εκπαιδευτικό Δημήτρη Δούδη και είναι οι εξής:

1. Στις οδηγίες διαχείρισης της ύλης για την Γ' Ημερησίου Λυκείου και την Δ' Εσπερινού που έχουν αποσταλεί από το Υ.ΠΑ.Θ.Π.Α (όχι τον ορισμό της εξεταστέας -διδακτέας ύλης) αναφέρεται με σαφήνεια ότι: "Η παράγραφος πεπερασμένο όριο ακολουθίας θα συζητηθεί γιατί θα χρειαστεί στην διδασκαλία του Ορισμένου ολοκληρώματος".

Άρα η παράγραφος αυτή δεν μπορεί να εξεταστεί αυτοτελώς αλλά μόνο για να γίνει χρήση της στο ορισμένο ολοκλήρωμα.

2. Οι αποδείξεις του (ημx)'= συνx και (συνx)' =- ημx είναι εκτός διδακτέας-εξεταστέας ύλης όπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο από 7-9-2012.

3. Η Άσκηση 8α της Β΄ Ομάδας (σελ. 96-97) να διδαχθεί ως εφαρμογή για να μπορεί να χρησιμοποιείται στην επίλυση ασκήσεων, χωρίς απόδειξη.

4. Στο εισαγωγικό κείμενο (σελ. 233) της παρουσίασης της έννοιας της παραγώγου σύνθετης συνάρτησης, να αντικατασταθεί από μια άλλη... (δείτε το επισυναπτόμενο)

5. Από τη διδακτέα-εξεταστέα ύλη εξαιρούνται οι ασκήσεις του σχολικού βιβλίου που αναφέρονται σε τύπους τριγωνομετρικών αριθμών αθροίσματος γωνιών, διαφοράς γωνιών και διπλάσιας γωνίας.

Δείτε το έγγραφο που έχει αναρτηθεί από το Υπουργείο Παιδείας στις 7 - 9 -2012.

Δείτε αναλυτικά την ύλη για τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης 2012 - 13

Μαθηματικά Γενικής Παιδείας 2012-2013

Μαθηματικά Εσπερινού Λυκείου 2012 - 13

Διαχείριση διδακτέας - εξεταστέας ύλης των Μαθηματικών Γ΄ τάξης Ημερήσιου και Δ΄ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου, για το σχ. έτος 2012 – 2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκτιμάμε τους ανθρώπους που σέβονται τους συνομιλητές τους και διδάσκουν ήθος από τα πληκτρολόγιά τους.

Το lisari είναι χώρος που ενώνει φωνές, κάνει τις διαφορετικές δυνάμεις ομόρροπες.

Είναι εδώ για να ενώσει τους μαθηματικούς και να εκφραστούν μέσα από ένα μέσο. Επομένως, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές δεν μας τιμούν και δεν βοηθούν το σκοπό του εγχειρήματος.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ήθος σας!

Μάκης Χατζόπουλος